Aud in jurul meu, mult prea frecvent, ca medicii nu comunica.
De ce se spune oare asta?
Nu comunicam deloc sau nu comunicam in felul in care cei din jur se asteapta?

A comunica in lumea medicala este, ca si in multe alte profesii, strans legata de obligatiile jobului, dar si de nevoia noastra, de cine suntem si de cat putem face in sensul acesta.

Comunicarea interdisciplinara
Aparent aceasta se califica drept cea mai mare provocare, sa vorbesti cu un coleg de alta specialitate. Fie ca este vorba despre un caz punctual, in care ceri expertiza altei specialitati, de o echipa multidisciplinara care dezbate cazuri complexe sau de o chestiune organizatorica, se pare ca nu o facem cu lejeritatea unora care ajuta si iubesc oamenii.

V-ati intrebat vreodata cat de “frumos” si eficient le vorbiti colegilor?
Cat de fructuoase sunt intalnirile? In cat timp se rezolva o problema? Cu ce sentiment plecati dupa o astfel de interactiune?

In plus, credeti ca reusiti sa comunicati suficient de bine incat diagnosticul si chiar tratamentul pacientului vostru sa nu aiba de suferit?

Faceti parte dintr-o echipa multidisciplinara? Cat de frecvent sunteti solicitat si la initiativa cui? Va puteti sustine mereu punctul de vedere, calm, onest , direct si argumentat?

A comunica cu ceilalti colegi medici pe tema unui caz , sau a mai multora, in vederea solutionarii optime a situatiei, strict in favoarea pacientului, inseamna sa stii sa-ti sustii opinia in fata unor oameni, sa intelegi care e limita competentei tale si sa explici de ce ai nevoie de ajutorul altei specialitati.

Pasii de care nu trebuie sa va fie frica.

Pasul 1.
Primul si cel mai “infricosator” . Reprezinta contientizarea ca ai ajuns la limita competentei tale, fie ca e data de o limita a specialitatii in sine, fie , de ce nu , de o limita personala.
Sa stii ca ai nevoie de o alta opinie sau de ajutor este primul pas. Sa stii ca pacientul tau are nevoie de informatiile aduse de o alta specialitate, inseamna sa oferi excelenta in munca ta. Sa iti pese de pacientul tau inainte de toate.
In plus, astazi, marea majoritate a diagnosticelor nu se pot sustine fara informatii ce vin din partea altor specialitati. Astazi, mai mult ca niciodata, pacientul are in jurul lui o echipa ce trebuie sa comunice eficient. Tine de tine sa fii sau nu in echipa.

Pasul 2
Acum incepe interactiunea cu ceilalti colegii ai tai. Acum ceri sau oferi expertiza atunci cand este necesar.
Daca esti medicul curant, va trebui sa iei legatura cu unul sau mai multi colegi, pe care cel mai probabil nu ii cunosti, sa le explici cazurile si sa ii contientizezi de nevoia expertizei lor.
Tine minte insa, ei nu sunt obligati sa faca asta. Si timpul lor e la fel de important ca si al tau. Asa ca pregateste-te sa le vorbesti sub aceste auspicii.
Comunica simplu, clar, centrat pe cazul tau si pe nevoia pacientului tau de a avea un diagnostic corect si rapid. Fii empatic fata de omul din fata ta si fata de cel pe care il deservesti – pacientul.

Pasul 3
Discutia propriu-zisa a cazului. Aici guverneaza 3 lucruri: Calmul. Rabdarea. Respectul.
E important sa nu uiti ca fiecare specialitate e importanta in felul ei si la fel si cei care le reprezinta. Fiecare are dreptul la opinie. Fiecare trebuie ascultat si inteles.
Nu exista timp pentru orgolii!
Si nu exista intotdeauna o singura solutie.
Stii bine ca fiecare caz este diferit, de aceea, fii deschis in avantajul pacientului tau si decide in consecinta.

Pasul 4
Multumeste-le celor care te-au ajutat, si asigura-i de completa ta colaborare, ori de cate ori vor fi si ei in situatia ta. Nu te folosi de oameni. Fii la randul tau om.

Lucurile insa nu se opresc aici. Mai departe e nevoie sa faci pasul decisiv. Nu are rost sa continui numaratoarea. Este acesta:

Comunicarea cu pacientul
Etic ar fi ca ceea ce ai decis sa ajunga in forma cea mai eficienta la pacient. Eficienta se masoara prin gradul de intelegere si complianta.
Vorbeste-i clar, simplu si in termeni cat mai putin medicali despre situatia in care va aflati si despre variante. Nu uita nici o secunda ca ai in fata un om bolnav, sau familia acestuia, si intr-o astfel de situatie chiar si cei mai instruiti dintre noi, se pierd. Nu-ti pierde, si tu, rabdarea. De felul in care omul intelege si aplica ceea ce ii propui tu, tine succesul tau de medic. Asta te face, de fapt, un medic bun. Si, in ultima instanta, asta te recomanda.
Fa-l parte din decizie si din echipa!

Comunicarea cu managementul
…O alta directie in care se spune ca nu stralucim.
Inainte de toate, poate ar fi bine sa clarificam ca, cei care conduc clinici sau spitale nu sunt dusmanii nostrii. Sunt niste oameni ca si noi, cu bune si rele, cu entuziasm si temeri, si implicit cu dorinta ca la randul lor, sa aiba un impact asupra celor pe care ii ghideaza.

Poate nu au intotdeauna solutii, poate solutiile lor nu va plac, poate va simtiti ignorati si nevalorificati, poate pur si simplu nu suportati autoritatea; indiferent care este realitatea, ei sunt niste oameni care ar putea sa va ajute sa faceti diferenta. Puteti fi o echipa.

De aceea, inainte de a critica, ascultati, intelegeti, respirati si abia apoi spuneti-va punctul de vedere. Tineti cont ca aveti in fata oameni. Tineti cont ca succesul vostru si al lor tine de cat de bine “convietuiti”. Costruiti-va o relatie. Intelegeti-va si respectati-va munca si deciziile. Comunicati-va calm obiectiile si deciziile.
Credeti mereu in solutii pozitive si invatati sa faceti compromisuri in folosul tuturor.

Si, ce obtinem in final?
Haideti sa privim cu atentie… In timp, demersul nostru va duce catre crearea de relatii durabile, bazate pe respect si incredere. Atat intre medici cat si intre acestia si pacientii lor.
Nu va doriti asta? Nu asta ne face de fapt fericiti si impliniti, ca medici si ca oameni?

Si ca sa va fie si mai clar ce obtinem si ce nu, iata care sunt:
• Efecte negative ale comunicarii proaste interdisciplinare:
o intarzierea unui diagnostic sau a unui tratament
o lipsa unui diagnostic corect
o pierderea pacientilor
o pierderea increderii angajatorului
o pierderea increderii in sine
o izolare

• Efect pozitive ale comunicarii interdisciplinare eficiente:
In folosul tau:
o relatii bune cu alte specialitati,
o diagnostice mai rapide,
o tratamente mai rapide si mai tintite,
o tonus pozitiv,
o excelenta in profesie,
o cresterea numarului de pacienti.
In folosul pacientilor:
o diagnostice mai rapide,
o diagnostice corecte,
o tratamente mai rapide,
o complianta pacientului.
o o viata mai buna

Nu am nici o indoiala ca veti stii sa alegeti ce e mai bine pentru voi.

Daca credeti ca v-ar fi de folos un minicurs de comunicare in lumea medicala, dati-mi un semn aici. Va voi trimite detalii.

Share This