Am fost intrebata de curand, cum ar putea fi oprit exodul medicilor. Si am raspuns aducandu-mi aminte despre colegii, prietenii si rudele, medici,  care au ales o viata departe de tara. Mi-am amintit pe rand de motivele lor si de emotiile lor. Si m-a cuprins un sentiment de nedreptate…

        De ce pleaca medicii?

Eu cred ca exodul medicilor este în strânsă legătură cu respectul societății față de munca și viața dedicată acestei profesii.

Restabilind acest respect, avem o șansă să îi aducem înapoi. Pașii pe care îi putem face sunt înțelegerea, acceptarea și îmbunătățirea câtorva aspecte: investiția în medicină de performanță, facilitarea accesului la informație medicală și reinventarea școlii medicale. Acestea se traduc, firesc, prin remunerația corespunzătoare, mediul de lucru competitiv și motivația de a profesa în situații ce impun sacrificii.

        I-am ascultat cu adevarat vreodata?

Exodul medicilor poate fi oprit prin simpla ascultare a celor care pleacă. Vom fi, astfel, surprinși să aflăm că mulți nu își doresc înstrăinarea, ci doar să profeseze, mai mult decât orice. Unii încă visează să se întoarcă. Depinde de noi să le redăm respectul de a fi medici în țara lor. Depinde de noi dacă vrem sau nu să „licităm” pentru medicii noștri.

Și, la urma urmei, depinde de noi cât de sănătoși vrem sa fim.

        Nu există medicină de performanță fără investiții.

Nu poți pune diagnostice rapide și corecte, fără o tehnică corespunzătoare. Și nu poți folosi tehnica, dacă nu ai specialiști, așa cum este cazul în multe locuri din țară. Investiția în oameni și echipamente este, deopotrivă, necesară.

Pentru investiția în echipamente se pot găsi parteneri, programe de finanțare etc., iar pentru cea în specialiști este nevoie de asumare și curaj. Specialiștii se obțin recrutând medici motivați, pe care să îi pregătești în acele clinici universitare din țară în care chiar se poate învăța sau, și mai bine, în afara țării.  Da, în afara țării! Dacă îi veți asculta măcar o dată pe cei care se întorc după astfel de stagii, veți înțelege de ce.

        Nu există medicină de performanță fără medici bine plătiți.

Nu, rectific, foarte bine plătiți! Remunerarea medicilor este o formă de respect pentru o viață dedicată oamenilor. Sau, mai simplu spus, când ceri mult, trebuie să dai mult! Iar societatea le cere enorm în momentul acesta.

        Nu există medicină de performanță ieftină.

Prețul unui consult la un specialist nu ar trebui să te coste cât o vizită la coafor. Prețul reflectă munca din cei minimum nouă ani de studiu, zeci — dacă nu chiar sute —  de cărți cumpărate și citite, zeci de nopți nedormite, mii de drumuri făcute către clinici de specialitate, congrese, conferințe, workshop-uri etc. Prețul unei consultații ar trebui să reflecte recunoașterea acestui efort și sacrificiu pentru performanță.

Desigur, reversul medaliei este reprezentat de voluntariat, abonamente, asigurări, precum și de parteneriate cu statul, ca să răspund la o eventuală întrebare legată de accesibilitate.

        Facilitarea accesului la informații

Vitală, încă din facultate, prin accesul la cărți și conferințe. Urmează accesul la workshop-uri și stagii de pregătire și, în final, posibilitatea de a lucra în echipe specializate și supra-specializate din țară, dar mai ales din afara ei. Spitalele, clinicile, universitățile private sau de stat ar trebui să susțină acest efort.

        Reinventarea școlii medicale.

Ar fi de mare ajutor ca școala de medicină să devină responsabilă pentru cât și cum își pregătește adepții. Redevenirea ei ca școală de elită, al cărei scop suprem este să pregătească medici capabili să salveze vieți, este esențială. Iar dezideratul acesta ar trebui să înceapă cu recrutarea studenților.

* Acest subiect este abordat mai pe larg in Revista Capital. Citeste articolul complet, cu opiniile colegilor mei din domeniul medical aici:

http://www.capital.ro/de-ce-nu-putem-opri-exodul-medicilor.html 

Multumesc, Bianca Dobrescu.

Share This