Mi s-a intamplat in ultimul an sa-mi schimb opinia asupra catorva chestiuni definitorii.  De exemplu, cariera. De unde stii ce e mai bine sa faci in viata? Cum alegi asta?

Pana nu de mult as fi spus ca trebuie sa-ti urmezi pasiunea. Sa faci ce-ti place.

Eu cel putin, stiu sigur ca eram in cautarea acelui ceva pe care sa-l fac 24 din 24 fara sa simt ca am obosit si fara sa-mi displaca. Suna cunoscut?

Nota bene* : Ii lasam la o parte pe cei care au stiut dintotdeauna ce vor face si cum si cand. Vorbim despre oamenii “normali”, ca tine si ca mine.

Noua ni se intampla sa alergam in cautarea pasiunii ani de zile, sa nu ni se para nimic potrivit sau suficient de inaltator. Experienta mea este irelevanta in context, insa, vreau sa stiti ca suntem multi, probabil majoritatea care simtim asa. Sau, si mai corect: marea majoritate!

De aceea , cand am dat peste discursurile de mai jos, a fost ca si cum cineva a pus in cuvinte tot ce se invartea in mintea mea, pe tema aceasta, pana acum. A fost o bucurie.

Poate va sunt utile si voua.  🙂

Benjamin Todd – “Nu ai cum sa regreti altruismul.”

Varsta lui Benjamin m-a intrigat inca de la inceput.

Ma gandeam: “Ce poate sa stie un om atat de tanar despre cariera?” Prejudecati…

De aceea incep cu el si recomand discursul sau din toata inima.

El le vorbeste celor care nu stiu cum sa-si aleaga drumul profesional, despre cat ar trebui sa cantareasca pasiunile in aceasta decizie.

Si ofera, pe langa experienta personala, sincer si de direct spusa, 3 sugestii de bun simt:

1.    Exploreaza cat mai mult lumea din jurul tau. In felul si in ritmul tau.

2.    Imbunatateste-ti aptitudinile invatand permanent lucruri noi, ce pot fi aplicate in domenii diferite.

3.    Abordeaza o directie mai putin “umblata”, in care efortul tau si cunostintele tale, sa faca diferenta, sa fie de ajutor.

Indemnul sau este la a cunoaste, a invata si a servi altora.

Ascultati-l in liniste si scrieti-mi daca nu agreati ideea ca, atunci cand ne focusam intreaga energie si toate cunostintele in a aduce plus valoare vietii altora, facem de fapt cel mai mult, pentru noi insine.

Terri Trespicio – “Nu-ti poti construi viata si apoi sa o traiesti, ea se construieste traind-o.”

Poate parea ciudat citatul de mai sus, dar va asigur ca, dupa ce o veti fi ascultat, nimic nu pare mai adevarat.

Terri cauta pasiunea cum am cautat-o si noi. Si la fel ca si noi visa o cariera “inaltatoare”. Doar visa.

Pana cand viata o invata sa aiba curaj; sa incerce drumurile ce i se deschid in fata si sa invete din cele care se inchid in urma ei. Procuparea de a cauta doar pasiunea, duce inevitabil la ratarea unor sanse ce-ti pot schimba cu adevarat viata.

Da, exista momente cand nu stii ce vei face. Dar intre a face ceva si a nu face nimic, pentru ca nu stii ce, alege-o intodeauna pe prima.

Si ea, ca si Benjamin, crede ca valoarea unei vieti implinite vine din focusul de a-i ajuta pe ceilalti si lumea din jur. Nu pierde timp asteptand sa apara pasiunea cea mare. Fa lucruri bune. Cauta sa faci diferenta la nivelul tau, prin puterea ta si dorinta ta de a face bine. Alegeti o problema. Rezolv-o. Traieste.

Nu vreau sa va fur bucuria unui discurs savuros dar vreau sa inchei cu citatul meu preferat:

“To live a life of meaning and value, you don’t follow your passion, your passion follows you.”

 

Share This