Poate imi este un pic neclar cum am ajuns sa cumpar cartea aceasta…cel mai probabil mi-a furat privirea pe vreun raft, la Seneca. ( Apropo, dragilor, acela e un loc minunat!)

Cum ziceam, mi-a furat privirea… Asteptarile nu erau foarte mari. Am inceput sa citesc de indata ce am ajuns acasa. Si, am citit pana la capat.

M-am intrerupt o singura data sa-i spun iubitului meu ca urmeaza sa discutam ceva foarte interesant. Lucru care, evident, l-a panicat. In limbaj feminin el crede ca a discuta este sinonim cu a ne ciondani.

Deh, nici eu nu-s perfecta!

  • Studii aprofundate

Stim cu totii ideea generala si acceptata tacit ca iubirea “se strica” dupa casatorie.

Gary Chapman, autorul, incearca sa vada de ce.

El studiaza timp de 30 ani felul in care cuplurile stiu sau nu, sa mentina iubirea. Iar rezultatele lui sunt pe cat de interesante si amuzante, pe atat de utile.

De exemplu, stim bine ca nevoia de iubire exista in fiecare. Asa cum stim ca fiecare e capabil de a-si manifesta iubirea.

Dar oare ne umple sau nu inima, iubirea celuilalt?  Si de ce nu, daca pare sa faca tot ce stie mai bine?

Raspunsul: Pentru ca, se pare, vorbim limbi diferite, uneori chiar  dialecte diferite.

Cum asa? Simplu.

Sa ne imaginam ca ne intalnim cu un strain a carui limba nu o cunoastem. Oricat de binevoitori am fi amandoi, cu siguranta mesajul meu nu va ajuge la el si nici al lui la mine.

  • Limbajele iubirii

Ca urmare, va intreb, cine vrea sa invete limbajul iubirii?

Hmm. Pare simplu daca presupunem ca exista numai unul.

Din nefericire pentru noi, Gary a descoperit 5.

Da, da 5!

Primul : DECLARATIILE

Al doilea: TIMPUL PETRECUT IMPREUNA

Al treilea: DARURILE

Al patrulea: SERVICIILE

Al cincilea: CONTACTUL FIZIC

Adica, fara sa va dezvalui prea mult, unii se simt mai iubiti daca li se fac declaratii decat daca li se cumpara o masina. Asa cum altii isi manifesta iubirea profunda prin sex.

Toate bune, daca partenerul vorbeste aceeasi limba, dar nu e intotdeauna asa.

Ce faceti in cazul acesta? Cititi.

Cartea va invata modalitati de a recunoaste fiecare limbaj, cu exemple haioase si experientele inedite ale altora.

Puteti afla cum anume descoperiti limbajul propriu sau pe cel al partenerului.

Veti face exercitii utile iar la final va asteapta mai multe surprize printre care si aceea ca: IUBIREA ESTE O ALEGERE! spune Gary Chapman.

  • Sa iubim copiii in felul in care ei inteleg asta.

Surprinzator insa, pentru mine cel putin, a fost sa constat ca intreaga teorie se poate aplica si in cazul copiilor.  Si e foarte util. Parca incepem sa-I privim altfel pe cei mici.

E suficient sa fim atenti la jocul lor sau la modul in care interactioneaza cu ceilalti ca sa ne dam seama care este limbajul lor si, odata aflat, putem dezlega suficiente mistere comportamentale.

De exemplu unii copii reactioneaza extraordinar la incurajari si cuvinte elogioase, asa cum altii se simt intens iubiti cand ii ingrijim, sau le gatim , sau ii ducem la scoala.  Declaratii si servicii. Le-ati recunoscut?

Cu siguranta de indata ce veti citi cartea si veti privi cu atentie, veti recunoaste limbajul copilului vostru.

Nu presupuneti inainte de a verifica. E la indemana.

Fetitele mele mari, de exemplu, isi exprima iubirea prin limbaje diferite. Si nu foarte des ajung la conflicte din cauza aceasta. Una are nevoie sa petreci timp de calitate cu ea si numai cu ea, cealalta are nevoie sa-i faci diverse servicii. Si tot la fel isi exprima iubirea fata de ceilalti. De exemplu, daca vrea sa-mi faca un cadou imi spune: “Da-mi ceva de facut”. Sau aseaza masa fara sa o rog. E limbajul ei si numai al ei. Si imi era dificil sa o inteleg, din punctul acesta de vedere, cand nu citisem cartea. Cel mai probabil i-as fi spus un multumesc in treacat si atat. Pentru ca nu avem acelasi limbaj in iubire.

Despre cea mai mica, marturisesc, nu stiu exact. Continui sa o privesc si sa o inteleg. E inca foarte mica la doar 1an.

Ati putea incerca si voi, nu aveti decat de castigat.

  • Iubirea se construieste zi de zi.

Revenind, in final, lucrul cel mai de pret pe care mi l-au adus randurile cartii, a fost reamintirea de a fi mereu atent la celalalt.  Iubit sau copil, adevarul e mereu in fata ochilor daca vrem sa-l cautam si sa-l intelegem.

Observarea, ascultarea si permananta cautare de  a intelege sta la baza oricarei relatii, de orice tip ar fi ea. Sunt ipostaze in care, societatea de astazi ne aseaza destul de rar, daca nu ne propunem, prinsi fiind de tumultul vietii cotidiene.

Fii atent la celalat ca si la tine.

Fii acolo pentru el asa cum si el este pentru tine.

Construiti impreuna.

GARY CHAPMAN – Cele 5 limbaje ale iubirii.

V-o recomand cu mult drag!

O puteti gasi pe aici si nu numai:

http://senecanticafe.ro

http://carturesti.ro/carte/cele-cinci-limbaje-ale-iubirii-editia-a-v-a-281091?gclid=Cj0KEQiAzNfDBRD2xKrO4pSnnOkBEiQAbzzeQZ6LyITs_cAFdMWeYz3bBhTDkXp-GybsN0-WmLKQoY0aAsBZ8P8HAQ

http://www.elefant.ro/carti/carti-de-specialitate/stiinte-umaniste/psihologie/cele-cinci-limbaje-ale-iubirii-editia-a-v-a-17761.html

http://www.libris.ro/cele-cinci-limbaje-ale-iubirii-gary-chapman-CVE973-669-514-8–p317583.html

 

 

Share This