1-copy

Stiu ca va preocupa intreabarea aceasta.

Nu e vreun proces misterios, nici vodoo, nici terapie, nici consiliere, nici mentoring, nici nimic similar.

Sunt doar niste intalniri interesante, si deseori surprinzatoare prin revelatiile pe care le ofera.

Ca sa citez o colega: “coaching-ul e o arta a conversatiei care poate sa ajute interlocutorul sa se vada din alta perspectiva, sa constientizeze paternuri, sa-si schimbe convingeri si sa-si gaseasca raspunsuri si, mai apoi, sa aleaga noi comportamente mai eficiente – la birou sau acasa.”

Dar, sa revenim:

A fi coach pentru un medic inseamna a fi antrenorul lui personal.  Nu in sala de fitness sau pe terenul de sport, cum poate va duce gandul sau umorul, ci in momentele in care se priveste cu sinceritate.

De aceea, nu toti suntem pregatiti sa facem coaching.

Si e ok sa fie asa.

Astazi nu numai atletii dar si muzicienii, politicienii, leaderii din industriile importante, oamenii de bussines si chiar vedetele au cate un coach, medicii de ce nu ar avea?

Un coach nu e cel care iti spune ce sa faci si cum sa faci ci e cel care te indruma cum sa afli singur.

Coach-ul unui medic n-o sa-i spuna niciodata cum sa-si imbunatateasca tehnica chirurgicala sau ce sa spuna pacientilor, dar i-l poate ghida sa gaseasca/recunoasca singur insuficientele din sala de operatie sau neajunsurile relatiei cu pacientii si felul in care le poate imbunatatii.

Coaching-ul este un mod de a valorifica potențialul uman.

Un coach te asculta si te priveste in momente si situatii diferite, observa si te invita sa privesti fara teama si sa intelegi.

Nu antreneaza muschi ci autocunoasterea si autodepasirea.

Poate nici nu intelege care sunt probleme tale, in cele mai mici detalii, dar e interesat de felul in care tu te raportezi la ele, pentru ca asta poate face diferenta dintre esec si succes.

Nu, nu-ti striga disperat : “hai ca poti, stiu ca poti, poti, fa-o! Nu.

Te poate intreba uneori, de ce crezi ca ai avea nevoie ca sa poti. Sau poate pastra tacerea pur si simplu pentru ca in linistea dintre voi sa ai ragazul sa-ti gasesti raspunsurile. Pentru ca el e oglinda in care sa vezi singur ca poti , de ce poti si mai ales cum poti sa faci tot ce-ti propui.

Desigur, pentru aceea dintre voi extrem de tehnici, am sa incerc sa structurez o sedinta de coaching in cateva cuvinte:

–       Ne cunoastem si exploram posibilitatea unei colaborari si modul in care aceasta iti poate fi utila. De asemenea descoperim una sau mai multe directii inspre care se poate indrepta explorarea.

–       Apoi alegi o directie. Te ajut sa-ti stabilesti un obiectiv.

–       Cautam impreuna sa identificam cat mai bine si mai in detaliu realitatea momentului in comparatie cu obiectivul ales.

–       Ulterior te gandesti la modalitati in care aceasta poate fi schimbata si dusa catre obiectiv. Incearci sa identifice cat mai in detaliu pasii, cauti cat mai multe posibilitati. Stabilesti singur ce crezi ca poti sa faci si in ce ordine.

–       Urmeaza decizia de a implementa si alegerea primului pas; intervalul de timp necesar, stabilit de tine si numai pentru tine.

–       Exista in jurul nostru “ancore” care ne pot fi de folos in acest proces. Ajurta sa le identificam impreuna.

–       Ne revedem la urmatoarea sedinta si exploram noua realitate daca exista sau tot pe cea veche.:) Discutam cum e mai bine sa continuam, care sunt pasii si ce ai de facut in viitoarul extrem de apropiat. Apoi repetam procesul pana ajungem la obiectivul propus.

Dar trebuie sa stiti ca exista o complexitate a acestui proces aparent simplu , care nu poate fi cuprinsa in cuvinte si trebuie sa ramana in “linistea” dintre un coach si client-ul sau. Trebuie sa stiti ca decizia unui client de a actiona intr-un fel sau altul se  bazeaza pe trairi, simtiri si experiente, pe intelegerea lor si pe perspective noi asupra lor; ca uneori e greu de gasit obiective sau de explorat relitatea, sau ca desi stim care sunt pasii, ezitam sa-l facem pe primul.

E important totodata sa aveti in vedere ca, in chestiuni ce tin de comportament, obiceiuri sau credinte, de schimbari majore sau reorganizari interioare,  rezultatele vin dupa mai multe sedinte de coaching.

Fiti insa siguri, la finalul fiecarei intalniri, veti pleca cu un mic succes al vostru. Cu ceva ce conversatia atrage dupa sine…

De aceea, daca sunteti cu adevarat pregatiti si motivati sa va descoperiti, daca va simtiti liberi sa va infruntati pe voi insiva, succesul este garantat.

De mine.

 

 

Share This